Wat de Engelstaligen écht vinden van ‘the Dutch’

Van double Dutch tot going Dutch en van Dutch courage tot Dutch oven: het Engels heeft veel onflatteuze uitdrukkingen die over ons (lijken te) gaan. Maar hebben Engelstaligen dan zo’n hekel aan Nederlanders? Welnee. Die negatieve uitdrukkingen hebben historische wortels en zeggen weinig over het heden. Dat schrijf ik in De Dutchionary, dat zeg ik in interviews en ik heb nu ook vers bewijsmateriaal: een enquête van onderzoeksbureau YouGov, dat mensen naar hun mening over 195 landen heeft gevraagd.

69% van de Britten blijkt een positief beeld van Nederland te hebben. Wij zijn namelijk een leuk volk, vinden ze, onze cultuur is de moeite waard en het is hier schoon. Dat helpt Nederland aan een gedeelde 6e plaats, na Nieuw-Zeeland, Canada (beide 80%), Australië (79%), het Verenigd Koninkrijk zelf (78%) en Spanje (72%). Slechts 3% van de Britten heeft een negatief beeld van Nederland.

Maar zijn die gunstige cijfers niet gewoon te danken aan onze nabijheid tot Groot-Brittannië? Ik bedoel, nogal wiedes dat pakweg Suriname veel lager scoort – de Britten kénnen het nauwelijks. (Cijfers voor dat land: 8% positief, 8% negatief.) Maar nee, zo simpel is het niet. De andere buurlanden scoren een stuk lager dan wij. Ierland komt nog in de buurt (68% positief, 7% negatief). Maar België (55%, 7%) en Frankrijk (57%, 15%) doen het aanmerkelijk slechter. En met de Duitsers hebben de Britten zich nog steeds niet verzoend (53%, 10%).

Ik heb vervolgens gezocht naar soortgelijke enquêtes onder Amerikanen. Die zijn er wel, maar wat ik al dacht: die beperken zich tot minder landen, en daar zit Nederland niet bij. Amerikanen kennen ons nauwelijks. Maar een hekel? Daar lijkt het niet op.

****

In De Dutchionary heb ik zo’n 500 vaste combinaties met Dutch verzameld. De recensies mogen er wezen.

Dit bericht werd geplaatst in zonder categorie en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Wat de Engelstaligen écht vinden van ‘the Dutch’

  1. Ron Boonstra zegt:

    Uit eigen ervaring (zo’n 70 bezoeken) kan ik zeggen nog nooit negatief te zijn benaderd in het VK vanwege het Nederlanderschap. Alleen Amsterdam geeft soms een negatieve reactie (‘drugs en criminaliteit). Veel Engelsen hebben een positieve indruk van ons land.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s