Het onderstaande heb ik gisteren getwitterd vanaf mijn account @europesetalen.
Ik zal dit soort serietjes van twaalf de komende tijd vaker plaatsen, en hier op mijn blog letterlijk overnemen.
1 Nederlands is ’n Indo-Europese taal. Het stamt af van ’n prehistorische taal: Proto-Indo-Europees (marketingtechnisch ’n rampzalige naam).
2 De Indo-Europese taalfamilie omvat 9 taalgroepen, met in totaal honderden leden (talen dus), die samen 3 miljard sprekers hebben.
3 De Indo-Iraanse groep is de grootste. Meer dan 1,2 miljard mensen spreekt Hindi, Urdu, Bengaals, Punjabi, Perzisch of een verwante taal.
4 Twee Indo-Iraanse talen worden al lange tijd in Europa gesproken. De grootste en bekendste daarvan is het Romani, de taal van de Roma.
5 De Romaanse groep is (wereldwijd) de op 1 na grootste, met 700 mln moedertaalsprekers: 1. Spaans 2. Portug. 3. Frans. 4. Ital. 5. Roemeens
6 De Romaanse talen stammen af van ’t Latijn. De stad Roma ligt in de streek Latium, vandaar. De voetbalclub ‘Lazio Roma’ herinnert daaraan.
7 De Germaanse talen zijn de 3e groep, met zo’n 500 mln moedertaalsprekers. Engels heeft verreweg de meeste, plus nog veel 2e-taalsprekers.
8 Nummer twee is Duits, dan NLs. De 5 Noord-Germaanse talen (Deens, Noors, Zweeds, IJslands, Faerøers) hebben samen minder sprekers dan NLs.
9 Van de negen ‘officiële’ Germaanse talen in W-Europa is Fries (< ½ mln) niet de kleinste. Dat is Faerøers (< 100.000).*
10 Daarnaast zijn ook Jiddisch en Afrikaans Germaanse talen. En dan heb ik het nog niet over de streektalen, van Nedersaksisch tot Beiers.
11 Volgende week meer over de 6 andere groepen: Slavisch, Baltisch, Keltisch en de drie ‘groepen van één’, nl. Grieks, Albanees en Armeens.
12 Vragen of opmerkingen over ‘Indo-Europees’? Laat maar horen! Ik kom erop terug.
* Daarmee is Fries ook groter dan IJslands (320.000 sprekers), zoals Sybrand Grasdijk op Twitter terecht opmerkte.