(38:) De minst gelezen bladzijde

Kijk, daar links staat het. Nee, niet bovenaan, daar draag ik het boek op aan mijn vrouw, Marleen Bekker, omdat zij een belangrijk aandeel had in het eerste idee voor dit boek. Ik bedoel een stukje lager: eerste, tweede, derde en vierde druk, 2022. Vierde druk, in ruim vier maanden tijds! Dat is me in Nederland nooit eerder gelukt. Zesduizend stuks zijn er van Zeven talen in zeven dagen al over de toonbank gegaan, en nu zijn het 6001e tot en met 7500e exemplaar beschikbaar.

De meeste mensen bladeren bij het openen van een boek meteen door naar het eerste hoofdstuk, denk ik, en geef ze eens ongelijk. Maar ook hier staat dus wel degelijk interessante informatie, zeker voor wie iets heeft met het boekenvak. De naam van de vormgeefster bijvoorbeeld die de buiten- en binnenkant aantrekkelijk en overzichtelijk heeft gemaakt: Evelien Doornebal. En de fondsen die financieel hebben bijgedragen: dat van Alida Augusta, dat van Anthonia Bloembergen (beide beheerd door het Prins Bernhard Cultuurfonds) en het Feitsma Fûns, genoemd naar Tony Feitsma, ooit hoogleraar Fries aan de VU. (Vreemd genoeg kan ik over Alida Augusta en Anthonia Bloembergen geen informatie vinden.)

En rechts dan ook nog het motto. Dat heb ik opgeduikeld uit een ander boek over het leren van talen, namelijk het aanbevelenswaardige How to speak any language fluently van Alex Rawlings. De hier genoemde Kató Lomb was trouwens een van de eerste simultaantolken ter wereld, zo lees ik op Wikipedia.

Ik realiseer me al schrijvend opeens dat vijf van de zes hoofdpersonen die op deze spread vermeld staan, vrouwen zijn (een paar regels van onderen staan twee mannelijke figuranten, Johan Polak & Rob van Gennep), en tussen hen in staat dan Prins Bernhard als enige kerel. Vooral van dat laatste denk ik zo het mijne van.

*****

Correctie: Ik sta zelf ook genoemd, besef ik nu pas, namelijk als houder van het auteursrecht. Hm.

Dit is aflevering 38 van een serie over het maken én lanceren van mijn boek ‘Zeven talen in zeven dagen’. Koop het bij je favoriete boekhandel of bestel het hier.

Dit bericht werd geplaatst in 7D7T en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op (38:) De minst gelezen bladzijde

 1. Frans zegt:

  Mooi hoor! Maar hangt de mate van succes niet af van hoeveel boeken er per druk worden gedrukt? Of was dat steeds hetzelfde aantal?

  Like

  • Gaston zegt:

   Daar heb je gelijk in. Maar elke druk is telkens zo in de buurt van de 2000. Niet bij boeken van Kluun of Elena Ferrante natuurlijk; dan heb je het over heel andere aantallen.

   Like

 2. Gefeliciteerd, Gaston!

  Like

 3. Klaas zegt:

  Toen ik zes of misschien zeven was, begon ik aan het schrijven van een boek (dat helaas verloren is gegaan). Op de binnenbladzijde, blz 2 zeg maar, schreef ik o.a. “2e druk”. Ik wist niet wat dat betekende maar zoiets hoorde in een echt boek, dacht ik. Ik wil maar zeggen: die bladzijde(n) had ik als zesjarige echt ook gelezen 🙂

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s