‘Die recensenten op Amazon zijn ___ [vul zelf maar in]’

babelsterrenAls je boek wordt besproken, moet je als auteur braaf je mond houden. Dat is de richtlijn, en ik hou me daaraan. Wie geschoren wordt, moet stilzitten, zoals het wijze tegeltje zegt. Al bewonderde ik het lef van Marith Iedema, die openlijk reageerde op een recensie die Jeroen van Merwijk schreef over haar boek. Die reactie was van hogere kwaliteit dan de recensie, vond ik, dus dan kan het. Maar ik heb tot nu toe altijd mijn mond gehouden.

Nu heb ik over de recensies van mijn boeken ook weinig te klagen de laatste jaren: de meeste waren positief, en de kritische waren zinnig. Ik heb het dan over recensies in journalistieke media en op particuliere blogs. Heel anders zit het met websites van boekhandels en op lezersplatforms, waar elke lezer snel even zijn complimenten of grieven kan intikken. Daar zit namelijk, naast doordachte lof en kritiek, nogal wat troep tussen. Toch hou ik zelfs dan wijselijk mijn mond. Ga ja daar als auteur tegen in, dan vergroot je vooral de attentiewaarde van zo’n ‘bespreking’. Je wrijft in de vlek, om nog een vaste uitdrukking aan te halen.

Dat probleem doet zich natuurlijk niet voor als ándere lezers het voor je opnemen. Dat heeft een tijdje terug Larry Davidson gedaan, een mij onbekende Amerikaanse blogger. Ook hij stoorde zich aan een aantal recensies van Babel op Amazon. Die heeft hij daarom aandachtig en met een scherp mesje gefileerd, tot hij er geen graten meer in vond. Ik kan die man wel zoenen! Maar aangezien hij helemaal in Weston, Massachusetts woont, beperk ik me ertoe om hem te hier hulde te betonen en naar zijn werkelijk zeer leesbare blogpost door te verwijzen.

Overigens, het zal wel toeval zijn, maar sinds hij dat stukje een half jaar geleden plaatste, is de gemiddelde score gestegen van 3,5 ster naar 4 sterren.

Larry’s beginzin: As Tom Lehrer famously said, “the reason most reviews on Amazon are so atrocious is that they were written by the people.” De rest staat hier.

Dit bericht werd geplaatst in boeken e.d. en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op ‘Die recensenten op Amazon zijn ___ [vul zelf maar in]’

 1. Sander zegt:

  Op zich vind ik het niet erg dat zulke recensies er zijn. Iemand schrijft dat hij zich eraan stoorde dat de hoofdstukken een wisselende structuur hebben, ik vind dat juist leuk, dus dan ga ik het boek juist lezen. Iemand anders schrijft alleen dat hij niet verder is gekomen dan de eerste twee hoofdstukken dus dat negeer ik.

  Het vervelende is vooral dat er een sterrenbeoordeling aan wordt gekoppeld die meetelt voor het gemiddelde en waar mensen op afgaan. Eigenlijk lijkt dat me het voornaamste probleem. Naar gemiddelde klantenbeoordeling kijk ik alleen als ik een apparaat oid koop maar bij een boek lees je toch altijd de inhoud van de recensie en kijk je of die relevant voor je is, hoop ik.

  Like

  • Gaston zegt:

   Daar zit zeker iets in. Ik vrees dat veel mensen aan de sterren veel gewicht toekennen. (Zelf lees ik vaak een paar extreme recensies om te zien waaróm mensen een boek goed of slecht vinden, en hoe stevig onderbouwd hun opvatting is.)
   Maar een recensie als deze is puur vergif: heel beschuldigend en moeilijk met korte citaten of feiten te weerleggen. Weliswaar hebben een aantal mensen erop gereageerd, maar die reacties zijn niet zo makkelijk te zien.

   Like

 2. Trix Clerx zegt:

  Dat was smullen!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s