Niks Calimero – Tom Poes!

TomPoesOproep: Wil je me helpen om een internationale prijs voor taalblogs te winnen? Klik dan op onderstaande knop, ga in de lijst naar ‘Gaston Dorren, taaljournalist’ en breng je stem uit. Hartelijk bedankt, en zeg het voort! Meer toelichting hieronder.

Vote the Top 100 Language Professional Blogs 2015
(Update: De stembussen zijn inmiddels gesloten. Lees hier de uitslag.)

Kom, we laten een raar ding gebeuren
Misschien ben je een van de 125 127 132 abonnees op dit blog. Of anders een van de ruim 14.000 mensen die hier vorig jaar zijn komen kijken, in totaal ruim 22.000 keer. In beide gevallen zou het kunnen dat je het een leuk blog vindt. (Of ben je hier nieuw? Snuffel in dat geval even op je gemak rond.)

Als je het een leuk blog vindt, verkeer je in goed en internationaal gezelschap. Het veeltalige taal- en vertaalwebportaal bab.la en het weblog Lexiophiles hebben ‘Gaston Dorren, taaljournalist’ dit jaar namelijk uitverkoren voor de wereldwijde top 100 van weblogs van taalprofessionals. Spontaan nog wel; ik had me niet aangemeld of zo. Tot mijn verbazing is het zelfs de enige Nederlandstalige kandidaat in de lijst van dit jaar.

Dat woord ‘kandidaat’ gebruik ik niet zomaar. De mensen van bab.la gaan namelijk uit die honderd taalblogs ook nog eens een winnaar kiezen, deels naar eigen inzicht, deels op basis van een openbare verkiezing. Gevolg is, lijkt me, dat teamblogs de meeste kans maken op de eer, of blogs van bedrijven met een hele pr-afdeling.

Zelf besta ik maar uit één persoon. En die schrijft dan dus ook nog in het Nederlands. Dat mag misschien leuk zijn voor jouw en mijn klein-maar-dapper-gevoel, maar in de wijde wereld van het wereldwijde web is het getalsmatig toch wel een handicap. Kortom, de gokkantoren verwachten niet veel van mij – in hun ogen ben ik een Calimero. Wil ik winnen, dan moeten er rare dingen gebeuren.

Ik nodig je bij deze dan ook van harte uit om een raar ding te laten gebeuren. Zo’n ding dat Tom Poes keer op keer listig voor elkaar kreeg, en David eenmalig, in die geëscaleerde conflictsituatie met Goliath.

Hoe pakken we dat aan?

Allereerst breng je natuurlijk je stem uit. Klik je meteen even? Dankjewel. Dat helpt al een beetje.

Maar het helpt nog veel meer als je ook andere taalliefhebbers (of desnoods taalhaters – ik wil ruimdenkend zijn) uitnodigt om je goede voorbeeld te volgen. Gewoon door ze op te porren via Twitter of Facebook of LinkedIn of email of Whatsapp of gewoon over de schutting, of zelfs door op een feestje even tegen een glas te tikken en het woord te vragen.

Zelf ga ik dat ook doen. Het kan dus gebeuren dat je mijn oproep her en der nog vaker gaat tegenkomen. En dat is niet irritant. Of misschien vind je van wel, maar Grolsch, Ariel en Opel zijn er groot mee geworden, dus kennelijk werkt het.

P.S. Ik word aanstaande zondag vijftig. Misschien wil je stemmen bij wijze van verjaardagscadeautje?
P.P.S. In een andere categorie van dezelfde competitie is ook mijn gewaardeerde blog– en Twittercollega Alexandra Kleijn van Buurtaal genomineerd. Ze schrijft vanuit Hannover al jarenlang interessante Duitstalige stukjes over haar moedertaal, het Nederlands. Drie jaar geleden werd ze al eens derde. Als je toch aan het stemmen bent, klik dan ook meteen even op haar – onder de B van buurtaal.
En als je nu de smaak helemaal te pakken hebt, zou je ook nog op Erik Hansson kunnen stemmen, een Zweed in Duitsland die dag in dag uit taalnieuwspareltjes weet op te duiken en die dan in het Engels via Twitter verspreidt.

Dit bericht werd geplaatst in taal algemeen. Bookmark de permalink .

8 reacties op Niks Calimero – Tom Poes!

 1. Nellie van Zanten zegt:

  Meteen gedaan, en je suggesties voor de andere categorieën ook opgevolgd.
  Veel succes. Groeten, Nellie

  Like

 2. Leo zegt:

  Gefeliciteerd met je 50e verjaardag. Heb zojuist op je gestemd en mij als abonnee aangemeld. succes. Leo

  Like

 3. Taalprof zegt:

  Gestemd. Zet hem op!

  Like

 4. Nanne Dorren zegt:

  Natuurlijk heb ik op je gestemd! Geweldig, dit!

  Like

 5. Gestemd 🙂 Ik lees je artikelen en tweets altijd met veel plezier.

  Like

 6. smitastrid zegt:

  Done!

  Astrid

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s