Taalshow (4): De geheime regels van de spreektaal

TorpedoAls je gesproken taal heel nauwkeurig uitschrijft, lijkt het een chaos vol taalfouten te zijn. Veel woorden slikken we half in: ‘eigenlijk’ wordt ‘eik’, ‘voor’ wordt ‘vr’. Ook grammaticaal maken we er een potje van. Hoe kunnen we elkaar dan toch zo goed begrijpen?

Er blijken voor spreektaal wel degelijk regels te gelden, maar heel andere dan voor schrijftaal – en we kennen ze niet. De gasten van de komende Taalshow kennen ze wel: Mirjam Ernestus ontrafelt welke klanken we wel inslikken, en welke niet. Ton van der Wouden brengt de grammatica van de spreektaal in beeld.

Anders dan in geschreven teksten zijn er in gesproken taal bijna altijd meer mensen aan het woord. Hoe maken die aan elkaar duidelijk dat ze aan het woord willen komen, dat ze iemand niet begrijpen of dat ze niet onderbroken willen worden? Daarover zullen we met Mark Dingemanse in gesprek gaan.

Daarnaast is er traditiegetrouw literatuur (Oor- en HP-columnist Klaas Knooihuizen) en muziek (pianist Pieter Klop). En natuurlijk weer de Talenquiz met een fraaie hoofdprijs. De Taalshow is een maandelijks programma onder redactie van Carel Helder, Erik Schilp, Maaike Verrips en schrijver dezes (tevens presentator).

(Heeft inmiddels plaatsgevonden, op vrijdag 22 mei, in het Torpedotheater, Sint Pieterspoortsteeg 33, Amsterdam.)

Dit bericht werd geplaatst in taal algemeen en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s