Lingua loopt

videostillHoe gaat het met je boek? vragen mensen. Dat vind ik leuk, zeker nu ik naar waarheid kan antwoorden: goed.

Omdat het nieuwe boek voor een deel gebaseerd is op het oude Taaltoerisme, was ik een beetje bezorgd dat media het links zouden laten liggen. Gelukkig doen ze dat niet. Da’s ook wel terecht, want meer dan de helft van de tekst is wel degelijk gloednieuw – je zou kunnen zeggen dat Lingua een soort Taaltoerisme plus ‘Taaltoerisme 2’ in één band is. Maar ja, er komen voortdurend zo veel boeken uit dat je om het minste of geringste terzijde gelegd kunt worden.

Een paar reacties dan:

 • De ‘(historische) taalweetjes werken heel verslavend’ – Margot Poll in NRC.
 • ‘Stof tot nadenken genoeg, maar Lingua is ook gewoon een heerlijk struinboek’– Liesbeth Koenen in de Telegraaf.
 • ‘Onderhoudende beschouwingen’ – Erik van den Berg in de Volkskrant.
 • ‘Een feestelijk boek’; de ‘anekdoten brengen [Dorren] op een speelse manier snel bij de specifieke kern’ – Marcel Grauls in Het Belang van Limburg.
 • ‘Een heerlijk boek dat je in één teug uitleest’ – Naomi Jansen in KIJK. ★★★★
 • ‘Niet alleen een aanrader voor taalliefhebbers’; ‘slaagt erin om over elke taal een interessant verhaal te vertellen’ – Quest.
 • ‘Een fijn boek om (…) alvast te dromen over je volgende Europese vakantiebestemming’ – Erica Renckens op Kennislink.nl.

 • ‘Een boek over talen zoals een boek over talen hoort te zijn: vol relevante kennis en toch knap en vlot geschreven’ – Taalvoutjes.
 • ‘Er zijn er niet veel die zó gedegen en deskundig, en tegelijk zó helder en soepel over taal schrijven als Gaston Dorren’ – Kees van der Zwan, Onze Taal.
 • ‘Een nóg fijner boek dan Taaltoerisme al was’ – Marc van Oostendorp op Neerlandistiek.nl.
 • ‘Misschien wel de leukste taalschrijver van Nederland’ – blogger Roger Abrahams.
 • ‘Interessante, leuke, toffe en bijwijlen humoristische stukjes’ – Herman Boel op Taalfluisteraar.be.
 • ‘Een sprankelende gids’ – Taalpost.

Lingua is gesignaleerd, maar (nog) niet gerecenseerd in De Morgen [alleen abonnees]. Ook de Volkskrant [alleen abonnees] signaleerde het en om een poosje later een leuk stukje over het omslag te publiceren. Ik ben geïnterviewd voor Trouw. Er zijn voorpublicaties verschenen op de websites van Historiek en Onze Taal, ik ben of word binnenkort geïnterviewd door vier radioprogramma’s, waaronder Interne Keuken en Tijd voor Max. Ook staat er een interview op stapel met Schrijven Magazine.

Verder heeft Historiek nog een video gemaakt die de kijker in krap drie minuten een goed beeld geeft van het boek . Het concept is eenvoudig en wat wonderlijk, maar wel effectief: twee handen laten je de achterflap en de inhoudsopgave zien en bladeren vervolgens door het boek.

Nieuwsgierig geworden? Lingua ligt alom in de boekhandel, zowel online als in die lekker ruikende winkels waar je mag snuisteren en bladeren.

Dit bericht werd geplaatst in boeken e.d. en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Lingua loopt

 1. Hommo Hof zegt:

  Dag Gaston,
  Oh ja, deze vergat ik nog: Ik werkte op de vertaal afdeling van de Hema, een halve eeuw geleden. Op orders stond: Transsport per van Gend & Loos. De Italianen moesten dat bevestigen en dat deden zij door te schrijven: 1/2 van Gend & Loos.
  met vriendelijke groet,
  Hommo Hof

  Like

  • Wies Hof zegt:

   Dag Gaston,
   Oh ja, deze vergat ik nog: Ik werkte op de vertaal afdeling van de Hema, een halve eeuw geleden. Op orders stond: Transsport per van Gend & Loos. De Italianen moesten dat bevestigen en dat deden zij door te schrijven: 1/2 van Gend & Loos.
   met vriendelijke groet,
   Hommo Hof

   Like

  • Gaston zegt:

   Ik geloof dat mijn Italiaans tekortschiet. 1/2 is ‘metà’, nietwaar? Of (dividere) uno per due of zo iets? Nee, ik kom er niet uit.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s