#WvhN 1: Het rode golfje

Vandaag begint de Week van het Nederlands. Ik zal daarom elke dag een stukje uit mijn laatste boek Vakantie in eigen taal hier op het blog plaatsen. 

Volkswagen_Golf_roodEr waart een misvatting door de eeuwig schemerige randgebieden van schrijversland. De bewoners van die streken menen, dat de spellingcontrole van hun tekstverwerker niet alleen weet hoe woorden geschreven dienen te worden – op zichzelf al een gedachte waar bij de huidige kwaliteit van de spellingfunctie veel op valt af te dingen. Nee, ze vertrouwen hun computer zo blindelings dat ze hem zelfs gehoorzamen als hij hun woorden verminkt.

‘Vitaliteittest’, lees ik, en ‘duurzaamheidbarometer’. En ik weet: hier hebben zich schrijvers laten ringeloren. De spellingcontrole van MS Word heeft er nu eenmaal weinig sjoege van dat nogal wat Nederlandse samenstellingen een tussen-s krijgen. De meest bizarre combinaties zónder zo’n s keurt-ie goed: Luisbraam. Zwelgmeting. Paperclipheerschap. Maar welgevormde, betekenisvolle begrippen als vitaliteitstest en duurzaamheidsbarometer vinden geen genade in zijn dode ogen.

Ik snap eerlijk gezegd niet hoe moedertaalsprekers zich door een apparaat kunnen laten aanpraten dat ze een woord verkeerd uitspreken. Ze hóren toch dat vitaliteittest en duurzaamheidbarometer een s missen? Oké, er zijn twijfelgevallen, zoals tijd(s)gebrek, stadsdeelraad(s)lid en, ironisch genoeg, spelling(s)controle. Doorgaans zijn dan beide vormen aanvaardbaar. Maar de twee voorbeelden van hierboven zijn geen twijfelgevallen.

Mijn sterke vermoeden is dat sommige schrijvers gewoon tegen elke prijs van die rode golflijntjes onder hun woorden af willen. De optie ‘negeren’ durven ze helaas niet aan. Het invoegen van een spatie, een andere oplossing die ze (al even helaas) graag kiezen, werkt hier niet: onder het eerste deel van ‘duurzaamheids barometer’ blijft het hatelijke kronkeltje staan. Dan maar die s schrappen. En kijk, weg is het rood! En Microsoft ziet dat het goed is.

Slecht spellen getuigt niet van een zwak brein. Maar je zo willoos onderwerpen aan je computer verraadt wel slappe knieën.

 

Dit bericht werd geplaatst in Nederlandse taal en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op #WvhN 1: Het rode golfje

  1. Ik kies altijd voor een derde optie: “Toevoegen aan woordenlijst”

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s