Verdeelde Noren en Verenigde Staten

AeonOp dit blog schrijf ik vooral voor Nederlanders en Vlamingen. Maar ik heb onlangs ook twee artikelen in het buitenland gepubliceerd: een in het Noorse dagblad Klassekampen (dat had ik hier al aangekondigd) en een in het Amerikaanse digitale tijdschrift Aeon. Dat eerste, over de verdeeldheid van het Noors, is eerlijk gezegd vooral voor Noren interessant (als je het toch wilt lezen, kan dat hier, in het Engels). Maar het Amerikaanse stuk is eigenlijk wel heel leuk voor een bredere groep lezers, al zeg ik het zelf.

Het gaat over taalkunde van vóór de negentiende eeuw, die in onze ogen vrij bespottelijke ideeën behelsde: over het Frans als meest logische taal, het Hebreeuws als de taal van het paradijs en het Antwerps (!) als de oudste taal ter wereld. Maar het gaat ook over een paar net zo doldwaze theorieën uit de twintigste eeuw: over Benedictijnen die alle talen zouden hebben ontwikkeld op basis van het Baskisch, over taalverwantschap vanuit een marxistisch perspectief (werkelijk heel apart) en over een prehistorische mens die de naar de zon keek, “ah!’ uitriep en daarmee de grondslag legde voor de eerste taal – het Turks.

Enfin, lees het zelf even. In Aeon dus – waar sowieso leuke stukken in staan.

Dit bericht werd geplaatst in taal algemeen, vreemde talen en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s