Rijk dankzij de rooien

waarheid1977Al loop ik er doorgaans niet mee te koop, ik heb in feite veel te danken aan De Waarheid. Ik heb weliswaar nooit een abonnement gehad op die krant, noch zelfs maar affiniteit ermee. Maar  dat verandert niets aan het feit dat ik daar mijn allereerste journalistieke artikel heb gepubliceerd.

Ik was destijds lid van een zogeheten solidariteitscomité, dat het Nederlandse publiek op gedreven wijze informeerde over misstanden en ontwikkelingen in Peru. De Waarheid was op dat moment al zo zieltogend dat de redactie niet bij machte was zelf een artikel over dat land bij elkaar te researchen. Om de paar duizend resterende kameraden toch te informeren werd ons comité uitgenodigd om dat te doen. Ter vergadering was ik, ondanks verliefdheid op een comitégenote, alert genoeg om mijn vinger op te steken, en samen met een andere comitégenoot mocht ik een uitvoerig artikel schrijven. Gelukkig maar, want het beviel zo goed dat ik besloot er mijn beroep van te maken. Ik deed een cursus, vond een stageplek en ben sindsdien een blije schrijver. Een rijke beloning.

Ik moet aan die privé-mijlpaal terugdenken omdat vandaag (update: woensdag de 30e) voor het eerst in 29 jaar een artikel van me verschijnt in een medium van enigszins vergelijkbare signatuur: de Noorse Klassekampen (‘De Klassenstrijd’). Die is weliswaar niet meer marxistisch-leninistisch, zoals bij de oprichting in 1969, maar wordt nog altijd geschreven “vanuit een revolutionaire, socialistische grondhouding” (ifra et revolusjonært, sosialistisk grunnsyn). Maar volgens mijn Noorse uitgeefster is hij “zeer invloedrijk onder andere journalisten en de intelligentsia”, en de Noorse vertaalster sprak van “de beste krant van het land”.

Anders gezegd, ik kan me gerust in zijn kolommen vertonen zonder de risee van Noord-Europa te worden. Het mailtje dat ik van de redactie kreeg was gemoedelijk-ironisch van toon; zo’n toon die slecht samengaat met ideologische geestdrijverij. Naar mijn politieke geloofsbrieven werd niet gevraagd.

Enfin, revolutionair of niet, ik sta dus in een Noors dagblad vandaag, met een artikel van bijna duizend woorden over de taal van het land. Da’s prettig, want niet toevallig is ook de Noorse editie van mijn boek Lingo net uit, en dan is zo’n stuk in één moeite een gratis advertentie.

Free publicity dankzij ‘De Klassenstrijd’: een heel verschil met dat artikel voor De Waarheid destijds, want daarmee had ik geen ander belang op het oog dan dat van Peru. Anderzijds: met dit stuk verkoop ik hoogstens een paar boeken extra; aan dat stuk toen heb ik een loopbaan overgehouden.

***

Mijn Engelse origineel en de Noorse publicatie zijn hier te vinden.

Dit bericht werd geplaatst in zonder categorie en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Rijk dankzij de rooien

 1. Zorgtaal zegt:

  Besef dat jouw boektitel in Noorwegen tot associaties met de hei kan leiden: lyng = heide, Lyngø is een familienaam die denkelijk verwijst naar een eiland met veel heide. Lykke til med bokas offentliggjørelse i Norden! (Succes met de publicatie van het boek in Scandinavië.)

  Like

  • Gaston zegt:

   Dank je, Arnoud.
   Ik kan me nauwelijks voorstellen dat Noren de i en de y verwarren. Er zijn vast nog veel meer woorden die, met i dan wel y gespeld, en dus verschillend uitgesproken, een heel andere betekenis krijgen!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s