Wat is de alleroudste taal?
Op die intrigerende vraag komen we meerdere antwoorden tegen. Het bijbelse antwoord luidt: het Hebreeuws, want dat spraken Adam en Eva in het paradijs. Die opvatting deelt de wetenschap niet. Een beter antwoord is: het Soemerisch. Dat is namelijk de taal van de oudste bewaard gebleven teksten, op kleitabletten van 3200 v.Chr. Maar praten deed de mens al vele tienduizenden jaren eerder dan schrijven, dus de alleroudste taal is het Soemerisch niet echt.
Sommige mensen antwoorden: Baskisch. Daarmee bedoelen ze dan dat er in Europa al Baskisch werd gesproken lang voordat de sprekers van de andere Europese talen hier arriveerden. Dat klopt misschien, maar zegt niets over de leeftijd van al die talen zelf. Bovendien bestaan er ook elders in de wereld, bijvoorbeeld in Papoea-Nieuw-Guinea, uiterst honkvaste groepen met stokoude talen.
De allereerste mensen die konden praten zullen Homo sapiens in Afrika zijn geweest – of misschien zelfs nog voorlopers daarvan. Maar hoe die oertaal klonk, is niet meer te achterhalen. En een naam zal ze niet gehad hebben.
Lees vooral ook de oproep in de volgende blogpost, getiteld Stel je taalvraag aan mij-in-KIJK!
hebreeuws.laat me niet lachen.ik zit zelf eerder aan amharic te denken.wij komen immers allemaal uit afrika.dat is waar alle leven begon.
LikeLike
Maar weet je dat Amhaars en Hebreeuws vrij nauwe verwanten zijn? Beide Semitisch.
Als het gaat om oude Afrikaanse talen, gooien de Khoisan-talen hoge ogen. Maar écht de oudste zullen dat ook niet zijn.
LikeLike