Tussen taalnieuws en young adult horror fantasy

turkey-eu-member-661689‘Het Turks lijkt een officiële EU-taal te worden nu de officiële toelating van de islamitische natie tot de EU steeds dichterbij komt.’ Dat schreef Marco Giannangeli vandaag in de Express (pdf), een Britse krant die sympathiseert met de extreem-rechtse UKIP en campagne voert tegen de EU.

Het is slim, het is creatief en het is erger dan een leugen: het is een moedwillig verkeerd geïnterpreteerde waarheid.

‘Het Turks lijkt een officiële EU-taal te worden’: dat is wat min of meer klopt, al is het nog lang niet zeker. Cyprus heeft erom gevraagd, omdat het land na de beoogde hereniging weer tweetalig zal zijn, Grieks en Turks, en het Europees Parlement staat erachter. De Europese Unie was om diezelfde reden ook in 2004 al bereid om het Turks tot officiële taal te maken, alleen ketste de hereniging toen af.

In het tweede deel van de zin gaat het dan opeens over een ‘islamitische natie’ die EU-lid gaat worden. Dat kan Cyprus niet zijn, want dat land is in meerderheid christelijk en bovendien allang EU-lid. Nee, via het Turks verlegt Giannangeli stiekem het onderwerp naar Turkije. Als je niet scherp leest, klinkt het best logisch, maar het heeft in feite niets met elkaar te maken.

Of heeft hij misschien tóch een punt? Sorteert de EU met de erkenning van het Turks soms voor op toelating van Turkije? Absoluut niet. De EU heeft in haar 59-jarige bestaan de lijst van officiële talen nog nooit uitgebreid vanwege een (mogelijk) toekomstig lidmaatschap van een land. Zelfs het Engels kwam pas op de lijst toen in 1973 Groot-Brittannië en Ierland toetraden. Met Turkije wordt wel al jaren onderhandeld over toetreding, maar dat proces sleept zich voort zonder noemenswaardige vooruitgang. Veel EU-landen willen Turkije er niet bij, en vrijwel niemand wil het Turkije van de autoritaire president Erdoğan erbij. Wel willen ze Erdoğan te vriend houden, omdat Europa erg graag wil dat Turkije vluchtelingen opvangt en tegenhoudt.

Maar goed, op gezag van één UKIP-woordvoerder maakt Giannangeli zijn lezers wijs dat de Turkse EU-toetreding ‘een zo goed als voldongen feit’ is.

Vervolgens meet hij breed uit hoe erg dat is. Turkije is namelijk ‘een islamitische natie’ – brrr, muzelmannen! De Turkse bevolking groeide tussen 1985 en nu van 50 tot 77 miljoen inwoners en zal over twee jaar Duitsland inhalen. (Duitsers zijn natuurlijk al erg, maar Turken zijn nog erger, en ze fokken als Ieren!) Als Turkije lid wordt, mag het meer Europarlementariërs leveren dan Groot-Brittannië. (Daar gaat ons restje invloed!) Turkije heeft bovendien een poreuze grens met Irak en Syrië. (Gewapende griezels komen de EU binnen!) En Turkije is zo arm dat er dan wel eens een massale migratie naar Groot-Brittannië op gang zou kunnen komen. (Gooi de Kanaaltunnel dicht!) Kortom: de zich snel voortplantende islamitische hordes bedreigen onze macht, onze veiligheid en onze welvaart.

Eigenlijk is het best een prestatie, je xenofobe, isolationistische afkeer van Europa en de islam spuien naar aanleiding van een taalnieuwtje over Cyprus – een voormalig Brits kolonietje met een miljoen, overwegend christelijke inwoners. Die Giannangeli, die heeft talent. Die verdient misschien wel een literaire prijs. In de categorie young adult horror fantasy.

Jammer dat hij zich voor journalist uitgeeft.

Dit bericht werd geplaatst in vreemde talen en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s