Taalshow (5): Meertaligheid, schat of overschat?

Drongo_Logo-2015-NL-EN-kleinMeertaligheid is goed voor je hersens, zo meldde een poosje terug de ene onderzoeker na de andere. Meertaligen bleken creatiever en flexibeler te zijn dan eentaligen en minder snel last te krijgen van alzheimer. Maar de laatste tijd horen we tegengeluiden. De eerdere bevindingen zouden niet kloppen, of in ieder geval vinden lang niet alle onderzoeken de beloofde effecten terug.

Hoe zit dat? Op zaterdag 26 september ga ik daarover praten met dr. Elma Blom (U Utrecht) en Nienke Houtzager (RU Groningen), die op dit onderzoeksterrein actief zijn. Blom houdt zich bezig met meertalige kinderen, Houtzager juist met meertalige ouderen, onder meer in Friesland. Ik heb met beide onderzoekers al even gepraat, en het belooft een verrassend gesprek te worden.

Het dubbelinterview vormt de kern van de maandelijkse Taalshow, die ditmaal deel uitmaakt van het festival Drongo (zie plaatje rechtsboven voor plaats en tijd). De Taalshow begint om half drie in de Rode Zaal. Hij schijnt al uitverkocht te zijn, maar Drongo (grotendeels gratis) is sowieso de moeite waard en wie weet kun je er toch nog bij.

In de Taalshow zullen verder schrijver Jan van Mersbergen en zangeres Marjolein van der Heide optreden, en Drongo-directeur Maaike Verrips presenteert er de allerlaatste Talenquiz. Graag tot overmorgen!

*****
OT1601
In Onze Taal van januari
2016
is een artikel verschenen
op basis van het interview met
Blom en Houtzager.

Dit bericht werd geplaatst in taal algemeen en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s