Eindelijk een blad over alle taal

schwafire-kickstarter-logoWaarom bestaat er geen mooi leesblad over taal, talen en taalkunde? Gedegen doch taaie vakbladen zijn er bij de vleet en Onze Taal is een onmisbaar prachttijdschrift over het Nederlands en aanpalende onderwerpen. Maar een meer internationaal georiënteerd blad dat taalkundige diepgang paart aan leesbaarheid, met als thema taal in de volle breedte, dat is er bij mijn weten niet. Nou ja, één: in Engeland verschijnt Babel, maar het eerste nummer viel me zo tegen dat ik me niet geabonneerd heb. Zelf heb ik met collega’s ook wel eens over gefantaseerd over zo’n blad, en er is zelfs een plannetje op papier gezet, maar ergens is het blijven steken.

Maar nu komt het er dan toch aan! De Amerikaanse taaljournalist Michael Erard heeft vergevorderde plannen voor Schwa Fire, dat precies wil zijn zoals ik hierboven beschrijf: breed, journalistiek en gedegen. Of zoals een andere taaljournalist, Patrick Cox van podcast World in Words, het beschrijft: If you like the kind of reporting I do in the podcast and in this blog, you’re going to love this: a new digital online magazine devoted to in-depth language reporting. Cox’ podcast, vooral over de maatschappelijke kant van taal, overal ter wereld,  is inderdaad zeer de moeite waard. Dus als hij uitgebreid in het promotiefilmpje voor Schwa Fire verschijnt, verwacht ik er veel van.

Het wordt een digitaal magazine. Uiteraard, zou ik bijna zeggen, en gelukkig ook maar, want anders gaat bijna je halve abonnementsgeld op aan verzendkosten. Als Babel niet zo hardnekkig alleen op papier verscheen, was het zijn prijs misschien wel waard geweest. Verder is Schwa Fire zo verstandig om een crowdsourcing-strategie te volgen: alleen als geïnteresseerden voor 10 december $ 25.000 (€ 18.500) toezeggen, gaat het project van start. Dat moet lukken, lijkt me. Wereldwijd moeten er toch wel 999 mensen te vinden zijn die er evenveel voor overhebben als ik?

Jij misschien? Kijk even op Kickstarter.

Dit bericht werd geplaatst in boeken e.d., taal algemeen en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Eindelijk een blad over alle taal

  1. Angelique zegt:

    Wat een leuk concept! Er moeten er meer zijn inderdaad, ik sluit me bij je aan. Het lijkt me leuk om meer te weten over de maatschappelijke kant van taal, wellicht kan dit magazine mij helpen! Stiekem heb ik mijn hele leven al iets met talen. Ik heb dan ook veel taalcursussen gevolgd bij een taleninstituut bij ons in de buurt, EBC. Voor mijn werk moet ik veel reizen en steeds weer staat men versteld hoe goed ik mij kan verwoorden in diverse vreemde talen haha.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s