Oei, au!

ieaouSequoia, de wetenschappelijke familienaam van de kustmammoet-boom, is een heel korte. Het Franse woord oiseau (‘vogel’) is een nog kortere. En de kop hierboven telt nog weer minder letters, maar bestaat uit twee woorden, dus da’s valsspelen. Dat neemt niet weg dat oei au wel het allerkortste schrijfsel moet zijn dat alle vijf de gewone klinkers omvat. (De y doet niet mee – die is Grieks, en vaak een medeklinker.) Kortere ‘panvocalische’ taaluitingen zijn niet mogelijk.

Of toch?

Misschien wel, voor wie voldoende soepel van geest is. Er is één Nederlands woord dat maar ¡vier! letters omvat, en desondanks zie je meteen alle vijf de klinkers voor je. Je ziet een woord van vier letters, en je krijgt er meteen drie kado. Het woord is een soort zip-bestand, dat gebruikmaakt van decompressietechniek in je eigen hoofd. Het woord is zo zelfopblazend als een kampeermatje.

In de woordenboeken zul je het tevergeefs zoeken, maar in het alledaagse geschreven Nederlands komt het al voor zo lang als ik me kan heugen. Het is dus een recordhouder die niet echt mag bestaan, een kampioen zonder verblijfsvergunning, een verstekeling die iedereen voorbijstreeft. En die onzichtbare uitblinker heet: [klik hier].

Dit bericht werd geplaatst in Nederlandse taal en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

8 reacties op Oei, au!

  1. DaafSpijker zegt:

    In dezelfde categorie – met wat meer letters dan nivo of niveau – is ooieaai.

    Like

  2. DaafSpijker zegt:

    Op een rapportvergadering (lang geleden) sprak een collega van mij over een leerling: “We zouden meer van deze Abdellaouien in de klas moeten hebben.” En hierin staan de klinkers achter elkaar.

    En ook nog een vraag en antwoord. Wat is een aioe-ui? Dat is een door een assist-in-opleiding gekweekte ui (Wageningen Universiteit?).

    Geliked door 2 people

  3. Zorgtaal zegt:

    Dankjewel! De Noren noemen dit leesteken ‘prikk’, ons ‘prik’, met daarin zichtbaar de herkomst zoals door Marlies Philippa beschreven op http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/punt1 | Als bijvakker musicologie viel mij het geschreven panvocalisme in ‘barokmuziek’ op. Klinkend panvocalisme: ‘barokmuzieken’.

    Like

    • Gaston zegt:

      Ha, maar de punt is niet het antwoord! Raadsel, raadsel…
      Of rockmuzikanten natuurlijk. Mogelijkerwijs minder jouw smaak, Maar wel panvocalisch voor oog én oor! (Al is die sjwa in beide gevallen een beetje een slap geval.)

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s